четвер, 24 листопада 2022 р.

Холодний подих згаслої свічі

 

                             Холодний подих згаслої свічі

«Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо!».

26 листопада – день пам’яті жертв Голодомору в Україні.


Голодомор – це явище, яке навіки закарбоване в книзі буття українців. Ці трагічні сторінки нашої  історії , які поглинули мільйони безневинних, - не підлягають забуттю.

  Оцінки Голодомору 1932–1933 років в Україні як геноциду ґрунтуються на великій кількості наукових досліджень і міжнародних правових документів, сотнях тисяч архівних документів і спогадів тих, хто вижив.

У сучасному світі про масові вбивства шляхом  штучно створеного голоду писали свої твори зарубіжні та українські письменники, Голодомор став темою багатьох мистецьких творів.

Вважається, що роман  Уласа Самчука«Марія» - перший художній твір про Голодомор. У образі Марії уособлена сама Україна. Твір відображає реальний стан речей у 30-х роках, дає зрозуміти, наскільки важко було жити селянам, змушує задуматись про істинні цінності.

В еміграції про трагедію голоду в Україні писав Євген Маланюк – «вже нема хуторів, тільки - трупи в житах» у поезії «Року Божого 1933».

Титанічні праці Джейса Мейса – відомого американського дослідника історії України - присвячені розкриттю повноти історичної правди про найважливіші сторінки з найбільших геноцидів в історії – Голодомору 1932-1933 років.

Щоб розуміти, через що пройшли наші предки, відчути, яку складну історію переживала Україна 90 років тому, ми зробили добірку художніх ,документальних та публіцистичних книг, у яких розкривається тема Голодомору на виставці-жалоба «Холодний подих згаслої свічі».



Запрошуємо до перегляду.

Немає коментарів:

Дописати коментар