понеділок, 7 листопада 2022 р.

Григорій Сковорода:шлях мудреця

 

ГРИГОРІЙ СКОВОРОДА: ШЛЯХ МУДРЕЦЯ

3 грудня - 300 років від народження  Григорія Сковороди (1722-1794), -генія українського духу: мислителя-енциклопедиста, педагога-просвітителя, філософа-мудреця, поета, драматурга, перекладача, композитора, музиканта, співця, культурно-освітнього подвижника.

 

Уже три століття  живе у серці кожного українця пам’ять про великого мислителя і поета, провидця і мрійника.


Григорій Сковорода – це втілення духу і мудрості України. Він був проповідником філософії любові і свободи, патріотом і борцем за українську незалежність.

Постать Сковороди знаменує цілу епоху: кінець Гетьманщини та народження ранньомодерної України XVIII — добу політичної трансформації та пошуків нового порядку життя.

Сковорода – реальна і містична фігура, праведна і мудра.

Григорій Сковорода обрав новий і незнаний до того стиль життя, а саме — мандрівку, співаючи на повні груди, власними ногами  виходив усю Україну, Великоросію, а ще й Західну Європу. І ця мандрівка тривала до самої смерті — чверть віку. Була вона повна пригод, оповита переказами й легендами. У ній ніколи не розлучався філософ із Біблією, сопілкою чи флейтою, і своїми творами. Слава про нього розходилася широко, і багато хто бажав його бачити й чути як речника великої правди.

Жоден твір не було видано за його життя.


Його «філософія щастя» вже майже 300 років наповнює наші серця мудрістю. Не лише в Україні, а й за її межами. Мудрий Сковорода словом істини очищає нашу свідомість, сповнює надією, долучаючи до мудрості.

У час, коли свобода нашої країни вкотре під загрозою, розуміння власної культурної ідентичності, переосмислення історичної спадщини, плекання особистої та національної свободи ― особливо важливі.

Якщо взяти фразу “Світ ловив мене, та не спіймав” , то вона влучна навіть і сьогодні. На початку травня Національний літературно-меморіальний музей Григорія Сковороди у селі Сковородинівка Харківської області  російські загарбники розбомбили, при цьому його скульптура та експонати вціліли. Тобто “руський мир”, який прийшов до Сковороди, не впіймав його знову.

Мудрий Сковорода словом істини очищає нашу свідомість, сповнює надією, долучаючи до мудрості.

 «Життя — це постійний та безперервний пошук істини», саме так вважав Григорій Савич.

Світ Сковороди непростий, його не вхопиш одразу, тому ювілейний період ― добра нагода для того, аби в нього зануритись і пильно та захоплено на все подивитись. 

Пропонуємо дізнатися більше про життя та діяльність Григорія Савича Сковороди з книг, які зібрані на книжковій виставці « Григорій Сковорода: шлях мудреця».

 



Немає коментарів:

Дописати коментар