вівторок, 8 листопада 2022 р.

 

                             ДО МОВИ ДОТОРКНЕМОСЬ СЕРЦЕМ

 

9  листопада- День української писемності та мови. 

А мова у нас красива і багата, мелодійна і щира, як і душа українського народу.

Як багато пережила наша мова… Її забороняли, їй відмовляли у праві вважатися мовою, її викорінювали разом із найкращими представниками нації. Зберегти мову означало зберегти націю, зберегти нашу українську самобутність.

 Та вона вижила.  І сьогодні кожен із нас може говорити нею вільно ,і без остраху. Шануймо нашу мову!

За православним календарем – це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця – письменника, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

Сучасна літературна українська мова з’явилася у XVIII столітті. Першим твором, написаним з її використанням, вважається “Енеїда” І.П. Котляревського. Остаточно закріпив розмовну українську в літературних творах поет Т.Г. Шевченко.



 

Щороку, саме в День української писемності та мови, проводиться Всеукраїнський радіо- диктант національної єдності, до якого приєднуються і українці за кордоном. Найголовніше в ньому – це перевірка знань, а також єдність з усіма , хто любить і шанує рідне слово.

Тож запрошуємо до перегляду літературно-тематичної композиції «До мови доторкнемось серцем».





Немає коментарів:

Дописати коментар