пʼятницю, 22 листопада 2019 р.

Великий голод. Художнє відтворення трагедії


     Пам’яті мільйонів українських селян, убієнних голодом 1932–1933 рр., пам’яті

ненароджених поколінь українців, пам’яті українських сіл і хуторів, які зникли з лиця землі після найтрагічніших подій в українській історії і однієї з найбільших трагедій в історії людства ХХ ст. присвячено тисячі публікацій, сотні книг, спогадів, десятки унікальних фотовиставок і фільмів. Для поширення цієї інформації, глибокого і всебічного ознайомлення з нею читачів, підготовлено виставку-нагадування «Великий голод. Художнє відтворення трагедії».

   Художнє відтворення складної, страшної й неосяжної теми Голодомору – тема нашої  виставки. Це болючі сторінки про страх і совість, любов і ненависть, відчай і сподівання, пам’ять і безпам’ятство – про все, що вміщує людська душа.

     Це саме та історія, яку  неможливо не читати, яку мусить читати кожен українець. Хай кажуть: невчасно, досить жалів і трагедій, давайте про світле й оптимістичне… Але це те, що не можна забувати. Те, що докорінно змінило всіх нас, навіть тих, кого тоді ще не було й у планах кількох наступних п’ятирічок… Відгомони голоду є в кожному з нас, у кожному нащадкові тих, хто вижив.


 



…Такі твори треба читати. Їх неможливо переповісти. Енергетика болю, що міститься в них, є тими цілющими ліками, які виліковують душі від байдужості, безпам’ятства і забуття. Цілющими ліками слів.


Немає коментарів:

Дописати коментар