середу, 13 листопада 2019 р.

Відкрийте для себе творчість автора - Френсіс Бернет


24 листопада виповниться 170 років від дня народження  англо-американської  дитячої  письменниці Френсіс Бернет  (1849-1924), яка досягла піку своєї популярності на початку 20 століття і є автором популярних дитячих книг : «Таємний сад», «Маленький лорд Фаунтлерой», «Маленька принцеса».
Письменниця, що народилася в Манчестері в Англії, завершить свій земний шлях  29 жовтня 1924 року в Нью-Йорку в США.
Повість  Френсіс Бернет «Таємний сад»  – книга, яку варто прочитати й дорослому читачу.
Про дітей, що пізнали з раннього віку повне сирітство, і які в силу життєвих обставин вимушені долати величезні відстані, змінювати материки, країни,  спосіб життя, щоб отримати опіку далеких родичів чи  добросердних людей, написано чимало книг. Це «Поліанна»  американської письменниці Елеонор Портер ,опублікована в 1913 році, «Енн із Зелених Дахів» канадської письменниці Люсі-Мод  Монтгомері, опублікована в 1908 році і «Таємний сад» Френсіс Бернет, який опубліковано в 1911 році.

Френсіс Елізі Годґсон не виповнилося і чотирьох років, коли вона залишилася напівсиротою.
Можливо у своїй книзі вже доросла Френсіс Бернет описала й деякі власні  дитячі переживання.
Як і всі діти, головна героїня «Таємного саду» Мері є дуже допитлива, а заборонене місце в саду, та ще й за муром – таке таємниче, що всі думки дівчинки  лише про одне – пізнати  таємницю саду, у який  десять років  не ступала жодна людина .
У своїй книзі Френсіс Бернет прописала одвічну істину: діти відновлюють власні душевні й фізичні сили у товаристві своїх однолітків, адже, найкращі ліки – це прогулянки на свіжому повітрі, ігри, веселощі, невеликі фізичні навантаження (виполоти пирій чи посадити квітку, доглянути тваринку), здорова природня їжа.
Все це й допомогло сину власника маєтку Коліну Крейвену  повернутися до повноцінного життя .
А читач разом з головними  героями насолоджуватиметься краєвидами вересового поля та старовинного англійського саду.
Приємного прочитання.

Немає коментарів:

Дописати коментар