четвер, 1 серпня 2024 р.

Шлях у вічність: Леся Українка

 

                                 Шлях у вічність: Леся Українка

1 серпня 2024 року  - 111 роковини з дня смерті славетної українки, поетеси, громадської діячки, мужньої жінки Лесі Українки ( Лариси Косач-Квітки). Одна з найвидатніших поетес і драматургів свого часу пішла з життя у 42 роки в грузинському місті Сурамі. Через вісім днів була похована на Байковому кладовищі у Києві.

Вшановуючи пам’ять справжньої доньки України, перечитаймо рядки її прекрасних поезій. У захопленні силою  волі, незламністю духу, силою розуму, любов’ю до свободи, згадаймо її біографію. А допоможуть книги, які зібрані на  книжковій виставці «Шлях у вічність: Леся Українка».

Дитячі роки поетеси минали на Поліссі – взимку Косачі жили в Луцьку, а потім  - у селі Колодяжне. Інтелігентне середовище, у якому жила і виховувалася Леся, сприяло розвитку її здібностей.

У спадок майбутнім поколінням Леся Українка передала велику мудрість справжньої любові до України, яку вона пронесла крізь усе своє життя. Вогнем пісень палають сторінки її книжок і запалюють серця нащадків. Вона писала поезію, лірику, драму, публіцистику. Багато свого часу вона присвятила фольклору.  Була учасницею українського національного руху.

Вершиною творчості Лесі Українки вважають драму-феєрію  «Лісова пісня», яку вона написала за 10 днів у Кутаїсі.

Пам’ятаємо та вшановуємо  талант Лесі Українки. Саме її творчість та перекладницька діяльність вплела українську мову та культуру у європейський та світовий вимір.

 




Вона любила Україну, жила Україною, боролося за Україну, а її пророче слово і досі лишається актуальним : « Ні, я жива, я буду вічно жити, я в серці маю те, що не вмирає».

Немає коментарів:

Дописати коментар