четвер, 16 лютого 2023 р.

"З піснею в серці"

 

          Семен Степанович Гулак-Артемовський. Цікава і різнобічно обдарована особистість. Людина енциклопедичних знань – він був фітотерапевтом, інженером, соціологом, істориком, непогано малював. Але, найголовніше, світ знає його як українського співака, композитора, актора, драматурга та автора першої української національної опери «Запорожець за Дунаєм». 

С. С. Гулак-Артемовський: 

-народився в сім'ї священника; 

-навчався у Київській теологічній семінарії (саме так називали тоді реорганізовану Києво-Могилянську академію); 

-розпочав співати – спочатку в хорі Софіївського собору, а пізніше Михайлівського монастиря. Долю майбутнього співака вирішив його прекрасний голос, на який звернув увагу М. Глінка, шукаючи виконавця для партії Руслана у своїй опері; 

-захоплювався нетрадиційною медициною, вірив у лікування за допомогою гіпнозу. За свідченням очевидців, приймав до 30-40 пацієнтів щоденно і не брав грошей за консультації; 

-є автором першої української національної опери «Запорожець за Дунаєм»; 

-створював мініатюрні портрети на слоновій кості (на жаль, жоден художній доробок не зберігся); 

-є автором українських пісень, у тому числі «Стоїть явір під водою» (присвячена Т. Г. Шевченку, з яким співак товаришував). 

З нагоди ювілею, 210-ї річниці від дня народження митця, в бібліотеці провели літературно-музичну імпрезу «З піснею в серці». Присутні ознайомилися із  життєвим  і творчим шляхом композитора та  переглянули оперу  "Запорожець за Дунаєм",  насолодившись національним колоритом, смішними епізодами та яскравими героями.














 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар