вівторок, 17 вересня 2024 р.

Співець прекрасного і вічного

 

17 вересня виповнюється 160 років від дня народження Михайла Коцюбинського – українського письменника-гуманіста, поета, психолога, видатного представника української культури.

Про життєвий та творчий шлях Михайла Коцюбинського йшла розмова під час  літературної години «Співець прекрасного і вічного»

Кожний письменник творить власний світ. У створеному Коцюбинським світі панувало сонце. Недарма його називають Великим Сонцепоклонником. Його сонце щедро сіє промені і сьогодні. Вишуканість і інтелігентність творчості зробила Коцюбинського величнішим генієм української культури. Життя і діяльність Михайла Коцюбинського можна порівняти з кипучою, вічно живою гірською рікою. Творчий шлях письменника – це шлях невтомних шукань, сповнений прагнень правдиво відобразити дійсність.

Михайло Коцюбинський був великим оптимістом, не втрачав віри в людей, у перемогу добра над злом, світла над темрявою. Залишився в українській літературі неперевершеним майстром слова, тонким стилістом, першим і найкращим імпресіоністом в українській літературі.

Він залишив по собі величезну творчу спадщину та здійснив неоціненний внесок у розвиток української літератури..

 Присутні із задоволенням переглянули знаменитий фільм Сергія Параджанова "Тіні забутих предків", знятий за повістю Коцюбинського, та   посідає найвищу, першу сходинку у списку 100 найкращих фільмів в історії українського кіно.

Фільм викликав багато емоцій, цікавих дискусій після перегляду, де кожен ділився своїми враженнями і здивуваннями!

А особливо у цей непростий час, тому що він підтримує, додає наснаги, віри в перемогу і в певний український код ідентичності взагалі.












 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар