вівторок, 10 вересня 2024 р.

Неосяжний світ Довженка

 

      10 вересня виповнюється 130 років від дня народження Олександра Довженка – одного з найвідоміших письменників і режисерів. Постать митця в українській культурі багатовимірна – він відомий кінорежисер, сценарист, прозаїк, драматург, живописець і графік, етнограф, оратор, дипломат і військовий кореспондент. Все це дало йому право піднятися на вершину світової слави та заявити про свій геніальний талант.

     Михайло Наєнко сказав про Довженка так: «Він – як самоцвіт: скільки не обертай його, а в ньому починають світитися все нові й нові грані». Нерідко Олександра Петровича порівнюють із видатними майстрами епохи Відродження, які були водночас і живописцями, і поетами, й архітекторами, і природознавцями. Його ще називають українським Мікеланжело, українським да Вінчі, засновником українського кінематографу. Фільми Олександра Довженка – «Звенигора», «Арсенал», «Земля» – завоювали йому світову славу, він визнаний як один із провідних митців тогочасного світового кінематографа, «перший поет кіно».

    Великий талант письменника, новаторство в творчості, справжня, глибинна народність, надзвичайна працездатність, непримиренність до зла, любов до природи і рідного народу, закоханість у Десну, Україну,  чесність, благородність і висока інтелігентність – усе це поставило Довженка класиком, носієм ідеалів добра й краси, взірцем письменника – громадянина. Серед багатьох літературних творів талановитого митця особливе місце займають кіноповісті «Земля», «Україна в огні», «Повість полум’яних літ», автобіографічна повість «Зачарована Десна», новели «Ніч перед боєм», «Воля до життя» та «Щоденник», який став справжнім документом епохи.

    Пропонуємо всім охочим ознайомитися з ювілейною виставкою до 130-річчя від дня народження українського кінорежисера, сценариста, письменника, художника-графіка, громадського діяча. Він собою сполучає минуле, сучасне, майбутнє, він стає символом вічності. І це – Довженко.






Немає коментарів:

Дописати коментар