вівторок, 17 вересня 2024 р.

Співець прекрасного і вічного

 

17 вересня виповнюється 160 років від дня народження Михайла Коцюбинського – українського письменника-гуманіста, поета, психолога, видатного представника української культури.

Про життєвий та творчий шлях Михайла Коцюбинського йшла розмова під час  літературної години «Співець прекрасного і вічного»

Кожний письменник творить власний світ. У створеному Коцюбинським світі панувало сонце. Недарма його називають Великим Сонцепоклонником. Його сонце щедро сіє промені і сьогодні. Вишуканість і інтелігентність творчості зробила Коцюбинського величнішим генієм української культури. Життя і діяльність Михайла Коцюбинського можна порівняти з кипучою, вічно живою гірською рікою. Творчий шлях письменника – це шлях невтомних шукань, сповнений прагнень правдиво відобразити дійсність.

Михайло Коцюбинський був великим оптимістом, не втрачав віри в людей, у перемогу добра над злом, світла над темрявою. Залишився в українській літературі неперевершеним майстром слова, тонким стилістом, першим і найкращим імпресіоністом в українській літературі.

Він залишив по собі величезну творчу спадщину та здійснив неоціненний внесок у розвиток української літератури..

 Присутні із задоволенням переглянули знаменитий фільм Сергія Параджанова "Тіні забутих предків", знятий за повістю Коцюбинського, та   посідає найвищу, першу сходинку у списку 100 найкращих фільмів в історії українського кіно.

Фільм викликав багато емоцій, цікавих дискусій після перегляду, де кожен ділився своїми враженнями і здивуваннями!

А особливо у цей непростий час, тому що він підтримує, додає наснаги, віри в перемогу і в певний український код ідентичності взагалі.












 

 

вівторок, 10 вересня 2024 р.

Неосяжний світ Довженка

 

      10 вересня виповнюється 130 років від дня народження Олександра Довженка – одного з найвідоміших письменників і режисерів. Постать митця в українській культурі багатовимірна – він відомий кінорежисер, сценарист, прозаїк, драматург, живописець і графік, етнограф, оратор, дипломат і військовий кореспондент. Все це дало йому право піднятися на вершину світової слави та заявити про свій геніальний талант.

     Михайло Наєнко сказав про Довженка так: «Він – як самоцвіт: скільки не обертай його, а в ньому починають світитися все нові й нові грані». Нерідко Олександра Петровича порівнюють із видатними майстрами епохи Відродження, які були водночас і живописцями, і поетами, й архітекторами, і природознавцями. Його ще називають українським Мікеланжело, українським да Вінчі, засновником українського кінематографу. Фільми Олександра Довженка – «Звенигора», «Арсенал», «Земля» – завоювали йому світову славу, він визнаний як один із провідних митців тогочасного світового кінематографа, «перший поет кіно».

    Великий талант письменника, новаторство в творчості, справжня, глибинна народність, надзвичайна працездатність, непримиренність до зла, любов до природи і рідного народу, закоханість у Десну, Україну,  чесність, благородність і висока інтелігентність – усе це поставило Довженка класиком, носієм ідеалів добра й краси, взірцем письменника – громадянина. Серед багатьох літературних творів талановитого митця особливе місце займають кіноповісті «Земля», «Україна в огні», «Повість полум’яних літ», автобіографічна повість «Зачарована Десна», новели «Ніч перед боєм», «Воля до життя» та «Щоденник», який став справжнім документом епохи.

    Пропонуємо всім охочим ознайомитися з ювілейною виставкою до 130-річчя від дня народження українського кінорежисера, сценариста, письменника, художника-графіка, громадського діяча. Він собою сполучає минуле, сучасне, майбутнє, він стає символом вічності. І це – Довженко.






понеділок, 9 вересня 2024 р.

Іван Котляревський –велике серце України

 


 

                                      Таке-то, мисливий, земляче наш милий,

                                      Таке з нами диво робив:

                                      До простого слова та рідної мови

                                      Ти перший своїх прихилив!

 

                                      І з твого почину на всю Слов'янщину

                                      Пішло наше слово гулять;

                                      твої нащадки своїм рідним батьком

                                      Тебе почали величать.

 

                                                                                        Панас Мирний

 

В історії нашої культури є діячі, які особливо яскраво й багатогранно відобразили в своїй творчості душу народу, його національну своєрідність, поетичну вдачу. До таких належить Іван Петрович Котляревський.

9 вересня виповнюється 255 років від дня його народження.

Він був першим серед тих, хто непохитно тримав українську позицію упродовж свого життя і тим самим заклав підвалини не тільки нової української літератури, а й нового українського життя. Ті цінності, які обстоював Іван Котляревський, сьогодні доводиться захищати зі зброєю в руках на фронтах російсько-української війни.

 Іван Петрович Котляревський подарував українській літературі не багато творів, але кожен з них є неперевершеним вкладом в спадщину України XVIII ст. «Енеїда», «Наталка Полтавка», «Москаль-чарівник» – усі ці перлини української культури відомі не лише на Батьківщині, але й далеко за її межами. І саме вони являються головними прикрасами біографії Івана Петровича. Саме з цих ключових творів починається творчість Котляревського – геніального письменника, поета, драматурга та засновника нової української літератури.

Навіть через декілька десятиліть після смерті Іван Котляревський об’єднав українство і продовжує це робити до сьогодні.  Пророчими стали слава Тараса Шевченка з вірша «На вічну пам’ять Котляревському»:

Будеш, батьку, панувати,

Поки живуть люди,

Поки сонце з неба сяє,

Тебе не забудуть!

     Запрошуємо ознайомитися з книгами усіх, хто щиро любить творчість Івана Котляревського і в черговий раз торкнутися життєдайного джерела його літературного слова.