четвер, 25 квітня 2024 р.

Екологічні дзвони сьогодення

 

              
 
 Екологічні дзвони сьогодення

                           Весна в розмаї. Двадцять шосте квітня.

                           Тривожна ніч. Здригнулася земля.

                           Невинно вишні чарували цвітом

                           А вибух все навколо спопелив…

                      

26 квітня – Міжнародний день пам’яті про Чорнобильську катастрофу.

У КЗ середньої освіти «Іваничівський ліцей №2 імені Юрія Лелюкова Іваничівської селищної ради» серед учнів 9-10 –х класів була проведена еко-година.

26 квітня 1986 року, о 01 год.23хв… Ми знову згадуємо Чорнобиль. Вже 38 років Україна живе з болем Чорнобиля. А це найбільша світова катастрофа, яка отримала найвищий 7-й рівень небезпеки. Це проблема ,що торкнулася майже кожної української сім’ї і мала надзвичайно великий вплив на навколишнє середовище.

За 38 років Чорнобиль встиг пережити й другу катастрофу – 35 днів у російській окупації. Місце найбільшої у світі ядерної катастрофи знову стало загрозою.

Провідний бібліотекар Ірина Приймак говорила дітям не тільки  як про катастрофу та її вплив на навколишнє середовище, а і як про подвиг тих людей ,кому ми зобов’язані можливістю жити – пожежників, персоналу ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, медиків, які брали участь  у ліквідації аварії. Подвиг цих людей назавжди записано до літопису людської мужності.

Хвилиною мовчання вшанували їх пам’ять.

Усі ми повинні пам’ятати й знати нашу історію. Ми підібрали добірку книг про Чорнобиль, які по-різному повертають читача у квітень1986 року.

Особливо зацікавила учнів книга Олександра Сироти Чорнобиль . Живий альбом. Це книга-альбом про історію та сучасне життя чорнобильської зони. Портрети людей, подій та природи зібрані під однією обкладинкою і оживають завдяки новітнім ІТ-технологіям. Як це  працює показала на телефоні бібліотекар Світлана Макарова.

Учні, які чують і бачать чимало жахів війни не байдуже до Чорнобильської катастрофи. Ця катастрофа є як застереженням того, що в час російської агресії трагедія може повторитися ,і як нам сьогодні глобально не допустити повторення цього.






Немає коментарів:

Дописати коментар