пʼятницю, 6 січня 2023 р.

 

Вони жили Україною… 

        Володимир Сосюра . Василь Стус . Дві зовсім різних людини, дві різних долі. Але обидва - видатні постаті, які увійшли до золотої скарбниці української поезії.

        6 січня -  125 років від дня народження Володимира Миколайовича Сосюри - українського поета та 85 років від дня народження Василя Семеновича Стуса - українського поета, перекладача, публіциста, мислителя, літературознавця, правозахисника, борця за незалежність України у XX ст., лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, Героя України.

        Вони народилися  з різницею у 40 років. Та кожен з них – провідний поет свого покоління, в доробку кожного знайшли відбиток панівні ідеї й течії їх часу.  Вони любили Україну, хоча і по-різному: один лірично розповідав про її красу, інший  закликав боротися за її незалежність. При всіх відмінностях характерів, світоглядів і доль, кожен з цих поетів прокладав свій власний шлях у житті та мистецтві, намагаючись не уникати важких і незручних питань, не зраджувати собі й своїм переконанням, з гідністю і честю. 

        Минають роки. Пам'ять про поетів не згасає. Живе їх безсмертна поезія в душах наших сучасників, тривожить наші думки, закликає до активних дій в ім'я щастя і добра.

        А познайомитися заново з цими неординарними людьми можна, переглянувши книги з фондів бібліліотеки.





Немає коментарів:

Дописати коментар