вівторок, 20 липня 2021 р.

Ця древня, але вічно юна гра...


 

 20 липня в усьому світі  відзначають Міжнародний день шахів. Шахи - це одна з найдавніших інтелектуальних ігор. Свято було засноване у 1966 році з ініціативи Міжнародної шахової федерації. Датою свята обрали день заснування Шахової федерації, а саме 20 липня 1924 року.

 Святкують його як професійні шахісти, так і любителі інтелектуальної гри.

Книжково-ілюстративна викладка « Ця древня, але вічно юна гра…» присвячена Міжнародному дню шахів та розкриває цю гру, як мистецтво, як науку і спорт.


На ній представлені літературні твори, в яких є тема шахів, наприклад, Агата Крісті «Легендарний Пуаро», новела С.Цвейга, «Три товариша» М.Ремарка

, Ліни Костенко драматична поема «Сніг у Флоренції» переносить у ХVІ століття у монастир старовинного містечка Тур
та інші.


Як казав великий Й.Гете: «Шахи – пробний камінь розуму!»

                                Цікаві факти про шахи:

Батьківщиною шахів вважається Індія, а вік цієї гри досягає 1400 років.

Каїсса - богиня шахів

У другій половині XI століття гра стала популярною в Європі. Спочатку в шахи грали багаті і знатні особи.

Лікарі рекомендують шахи як спосіб боротьби проти хвороби Альцгеймерата, просто для покращення розумових здібностей людини. Гра в шахи зміцнює серце, покращує кровообіг, спалює калорії.

Вислів “шах і мат” походить від перського слова Shah Mat, що означає “Король помер”.

Мирослав Скорик  так порівнював музику і шахи: «Музика і шахи мають спільне кредо – це чистота задумів. Аби вийшов цікавий твір - і тут, і там не можна фальшивити».

Шанувальниками шахів були Тамерлан, Наполеон, Вольтер, Франклін, Пушкін, А.Енштейн, Ремарк, Л.Толстой, С.Цвейг, М.Сервантес, О.Ж.Хайам, Григорій Сковорода,  Микола Лисенко, Володимир Сосюра, Павло Загребельний, Іван Драч, Іван Ле, Мирослав Скорик,  та багато інших яскравих особистостей. МаркоВовчок була членом Петербурзького шахового клубу.

21 червня 2011 року, після виграшу 11 партії, чемпіоном України став Руслан Пономарьов із Києва.
Український шахіст Василь Іванчук – чемпіон світу за версією ФІДЕ 2002. Чемпіон Європи 2004. Чемпіон світу з бліцу 2007. Триразовий переможець супертурніру в Лінаресі.
Молода українська шахістка Марія Музичук – гросмейстер (2015), дворазова чемпіонка України (2012, 2013), чемпіонка світу серед жінок 2015 року, найкраща шахістка року-2015. Її батьки – професійні тренери гри у шахи.


Всіх шахістів вітаємо із святом! І побажати вам впевнених ходів і безперечних перемог, чудової тактики і блискучою стратегії, вигідних комбінацій в житті і на дошці. Бажаємо цікавої, захоплюючої чудової гри. Будьте сміливими, розумними, кмітливими, завжди думайте на крок вперед і в грі, і в житті.

Зичимо всім вам і надалі розвивати свою майстерність, успіхів та нових перемог!

       Запрошуємо до перегляду.







Немає коментарів:

Дописати коментар