вівторок, 19 травня 2020 р.

А українська вишиванка — диво…


«Вишита калина обігріє сина,
Птиця на калині сум-журбу склює...
Моя Україна, моя солов'їна,
Хай не перев'яне  вишиття твоє!»

                       Кольоровими нитками вишиванка вплетена у наші традиції. Це наш український фольклор, наш національний оберіг і ідентичність України.  Щорічно, у третій четвер травня, українці святкують День вишиванки.    День вишиванки – це всеукраїнське свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції  носіння та створення етнічного вишитого одягу.
                     Вишивка в Україні – це зворушлива розповідь про думки і почуття людини, світ краси і фантазії, світ невмирущих образів та звичаїв нашого народу. Вишивка – це молитва без слів. Погортайте сторінки сучасних книг і ви знайдете там усі старожитності української вишивки від часів її зародження до сьогодення.
 

Книга-альбом «Історія української вишивки» автор Тетяна Кара- Васильєва повно і всебічно розкриває роль і місце цього виду декоративного мистецтва в оформленні одягу, житла, у використанні в храмових інтер’єрах, під час різноманітних свят і народних обрядів. У виданні широко представлено унікальні зразки вишивок, виконаних за малюнками Тараса Шевченка, Василя Кричевського, Ганни Собачко, представників авангарду початку ХХ століття, а також сучасних народних і професійних майстрів.


Щоб  оволодіти всіма «секретами « української вишивки й навчитися майстерно виконувати узори, необхідно  уважно  прочитати описи технік, розібрати малюнки-схеми наведені в книзі «Українська вишивка». Вона  знайомить читача з історією української вишивки від Х до ХХ століття, розкриває символіку рушників, їхнє значення у святах та обрядах. Книга стане справжнім подарунком для усіх, хто закоханий в українську вишивку!

З давніх-давен вишивка на одязі була оберегом, що відводив біду й привертав щастя. Разом із цією книгою  «ЗНАКИ:155 стародавніх українських вишивок» кожна майстриня зможе вишити обережні узори на сорочках, рушниках, дитячому одязі. Тут наводяться кольорові схеми традиційних узорів різних регіонів України з поясненнями значення символів. Дізнайтеся, що символізують вишита калина, мак, ружі, листя хмелю, пави, сонце, зірки ...
 «Вишивання долі» - це розвідка про потаємні коди української орнаментальної символіки, яка поглиблює тему космічного буття людини в потоках світлоносних енергій матеріального світу. Марія Чумарна — поетеса, прозаїк, педагог, автор досліджень про потаємні коди української вишивки  в новому ракурсі розкриває можливості впливу людини на долю, на здоров’я власного тіла, благополуччя сім’ї і роду через повернення до джерел духовного знання наших предків. Особливістю нової книжки є те, що вона наближена до потреб тих, хто практично займається відновленням зразків стародавньої вишивки.

Маючи в арсеналі лише різнокольорові нитки, тканину і вільний вечір, ви створите
українські рушники з мережкою та вишивкою хрестом;скатертини й серветки з візерунком;українські вишиванки: чоловічі, жіночі.       Зверніть увагу! Кожна запропонована в книзі вишивка є своєрідним оберегом!



 

Немає коментарів:

Дописати коментар