четвер, 23 листопада 2023 р.

Три колоски, закуті дротом…

 


"Три колоски, закуті дротом,
три колоски, три колоски ...
Над білим янголом скорботи –
незгасний духу смолоскип".
О.Кавуненко
Голодомор. Цим словом українці називають національну катастрофу 1932-1933 років, яка забрала життя мільйонів людей.
Щороку ,наприкінці листопада весь народ України низько схиляє голову в знак жалоби перед пам’яттю невинних жертв далеких 1932-1933-х років. Біль Голодомору ніколи не зникне, він завжди буде з українцями.
У книгозбірні, до дня пам'яті жертв Голодомору представлена виставка-пам’ять «Три колоски,закуті дротом».
Ця виставка є лише спробою висвітлити дуже широку тему, трагічну сторінку в історії нашого народу.
Мовою документів виставка відтворює жахливі картини найтрагічнішої події в історії України – Голодомору 1932-1933 років. Це книги, які розповідають про голодні тридцяті роки, про ті страхіття, яких зазнав український народ.
Катерина Білокур, видатна художниця , пережила голодомор у рідному селі на Полтавщині. Під впливом побаченого Катерина пише картину «Цар-Колос».
У 1934 році було видано і перший художній твір про Голодомор в Україні – роман “Марія” українського письменника Уласа Самчука.
Заслуговують на увагу художні твори українських письменників «Живі. Всупереч» Ірини Мельниченко і Вадима Геращенко, «Жовтий князь» Василя Барки, «Гіпсова лялька» Юрія Бедзика, «Голос перепілки» Марії Ткачівської та інші видання.
Кожна з цих книг стане одним із місточків, що єднає нас з минулим, допоможе усвідомити трагізм у долі рідного народу.
Прислухайтеся серцем до цих роздумів. Нехай западуть у вашій душі й матеріали про Голодомор 1932-1933років й збагатять вас простою історичною правдою.
Запрошуємо до перегляду.







Немає коментарів:

Дописати коментар